Mentálhigiéné

Érdemes tudni

Mit csinál egy
mentálhigiénés szakember?

Amikor a képzés első alkalmán elmesélték nekünk, hogy mi nem fogunk sem kérdéseket feltenni, sem elemezni, véleményezni pedig végképp nem, akkor egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy biztos jó helyen vagyok-e, mármint ami a személyiségemet és e szakma módszereit illeti.

Aztán a képzés során, ahol rengeteg gyakorlati óránk volt, lassan kezdtem megérteni és megérezni ennek az erejét. Mondjuk ki: ott tanultam meg igazán hallgatni és értőn figyelni, amit azóta is leírhatatlanul élvezek.

Szóval mit csinál egy mentálhigiénés szakember?

Először is mindent megtesz annak érdekében, hogy a megértésen túl átérezze kliense helyzetét és ezt éreztesse is vele, ezáltal egy biztonságos teret teremtve kettejük közt tapasztalatom szerint ez óriási erővel bír.

A biztonságos tér az a hely, ahol meg tudunk nyílni, ahol nem akarunk megfelelni, még a szakembernek sem, mert ő mellettünk és nem fölöttünk áll ahol szűrő nélkül ki merjük tenni az asztalra legnagyobb félelmeinket vagy legképtelenebbnek tűnő érzéseinket.

A mentálhigiénés segítő saját szűrőjén keresztül tükrözi a másik érzéseit, ezáltal a kliens egy tisztább képet kap arról az érzelmi kavalkádról, amivel érkezett. A szakember nem mondja meg a tutit, helyette elfogadással fordul a másik felé és képletesen fogja a kezét.

Mi történik az emberi lélekkel, ha figyelnek rá, elfogadásra lel, biztonságban érzi magát és tisztábban rálát a saját érzéseire? Jó eséllyel kap egy új perspektívát önmagával és a problémáival kapcsolatban. Mindez egészen egyszerűen azért történik, mert a lélek megtalálja a saját erejét, a személyiségében eleve jelen lévő megküzdési és fejlődési képességét, hozzáfér belső erőforrásaihoz.

A mentálhigiénés segítő nem terápiázik, nem dolgozik gyerekkori traumákkal; depresszió, erős szorongás, pánikbetegség, kényszerek vagy fóbiák, pszichoszomatikus betegségek, személyiségzavarok esetén továbbküldi a klienst a megfelelő szakemberhez.

Azt szokták mondani, hogy a mentálos segít a lélek megtisztításában, a „kimosakodásban”, megtanít figyelni saját érzéseinkre, tudatosítani azokat, ami által tisztább képet kaphatunk helyzetünkről és problémáink megoldási lehetőségeiről.

Dolgozzunk együtt!

orsitapaszto@gmail.com